Sekolah Menengah Agama Maran

Tarikh: 22.4.2022
Tempat : Bandar Jengka

Ucapan YH Dato Pengarah JAIP

JAIP perlu menyusun program khas untuk pelajar asli yang ada di SMAN seperti berikut:-

1 Merancang dan melaksana program akademik bagi pelajar orang asli seperti kelas khas al quran dll.

2 Menguruskan keperluan kewangan pakaian dll keperluan.

3 Program ibu dan bapa angkat dari kalangan guru kepada semua pelajar orang asli di SMAN.

4 Merancang dan melaksana program khas sehingga lahir cendiakawan termasuk guru dan pengetua di kalangan pelajar orang asli

Ucapan YB Dato Sri Syed Ibrahim Syed Ahmad

1 JAIP merupakan salah satu jabatan yang mempunyai bidang  tugas yang besar.

2 Masjid disaran menjadi institusi yang berdiri sendiri seperti di Singapura.

3 Kerajaan Negeri sentiasa berusaha memperkasa sekolah agama termasuk sekolah agama rakyat.

4 Pengetua dan Bahagian Pendidikan perlu menyusun strategi bagi meningkatkan pencapaian akademik SMAN terutama peperiksaan awam yang dilihat memounyai trend menurun.

5 Kerajaan megeri berhasrat membina sekolah agama yang baharu. Ini kerana peningkatan permohohonan kemasukan ke SMAN. Keutamaan adalah intuk anak2 negeri Pahang.

6 Semua pengetua perlu memberi perhatian khusus kepada pembangunan akademik dan sahsiah pelajar orang asli sehingga diharapkan akan lahir para huffaz dan imam serta tokoh ilmuan dari kalangan orang asli.

Tag: SMAM 2022 COVID-19