Sekolah Menengah Agama Maran

Berilmu, Beramal, Bertaqwa

Keseluruhan Laluan Selepas SPM yang Wajib Anda Tahu Berserta Syarat Kelayakan!

Keseluruhan Laluan Selepas SPM yang Wajib Anda Tahu Berserta Syarat Kelayakan!

Diterbitkan oleh Afterschool.my pada Mar 22, 2017, 03:39 pm
https://afterschool.my/bm/berita/keseluruhan-laluan-selepas-spm-yang-wajib-anda-tahu-berserta-syarat-kelayakan

      Haluan selepas SPM sememangnya menjadi dilema kepada pelajar. Ramai dalam kalangan anda yang tidak tahu apakah pilihan laluan yang boleh diambil dan apa kepentingan laluan tersebut dalam menentukan masa depan anda.
      Jika ada yang sudah memilih pun, pastinya tertanya-tanya adakah keputusan SPM yang diperolehi memenuhi syarat kelayakan yag ditetapkan, adakah laluan tersebut akan memperolehi ijazah dengan cepat (fast-track), bagaimana dengan kos pengajian, apakah kelebihan dan risikonya, dari segi pengiktirafan bagaimana, struktur pengajian? serta pelbagai persoalan lagi.
     Oleh itu, kami kongsikan kepada anda perbandingan untuk semua iaitu 8 laluan yang wajib diambil bagi melayakkan anda menyambung pengajian ke peringkat ijazah (degree) seterusnya dianugerahkan segulung Ijazah Sarjana Muda (degree). Perbandingan adalah dari segi struktur kursus, tempoh pengajian, sesi pengambilan, kos pengajian, penilaian gred, pengiktirafan, kelebihan, kelemahan dan syarat kelayakan.

1. SIJIL TINGGI PELAJARAN MALAYSIA (STPM)
2. FOUNDATION (ASASI AWAM & SWASTA)
3. DIPLOMA
4. MATRIKULASI KPM
5. AUSTRALIAN MATRICULATION
6. CANADIAN MATRICULATION
7. AMERICAN DEGREE TRANSFER PROGRAMME
8. INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA PROGRAMME (IBDP)

Nota: Oleh kerana laman web ini tidak boleh menayangkan lebih dari 1 gambar secara berasingan, maka admin akan pos 8 perbandingan di atas secara berasingan dalam 8 pos.

Tag: spm 2018

0 komen

Sila berikan komen anda di sini