PESANAN PUAN PENGETUA BUAT PARA GURU

PERKARA : PESANAN PUAN PENGETUA BUAT PARA GURU

TARIKH : 7 APRIL

PESANAN  MEMBINA :
 BAGI MENDIDIK ANAK - ANAK DIDIK MENJADI MANUSIA BERGUNA PASTI BANYAK CABARANNYA . SELAKU PENGETUA, PUAN ROSIAH BT ZAINAL MENITIPKAN BEBERAPA TIPS BERGUNA DIAMBIL DARIPADA SUMBER INTERNET BAGAIMANA DOA & TIPS MENGAWAL TINGKAH LAKU MURID KETIKA DI DALAM KELAS MENGIKUT SUNNAH TERBAIK  RASULULLAH S.A.W .
  TIPS YANG DIBERIKAN PUAN PENGETUA SEDIKIT SEBANYAK MENAIKKAN SEMANGAT PARA GURU UNTUK MENGAJAR  DENGAN LEBIH TEKUN WALAUPUN ADAKALANYA PARA GURU SERING DI ANGGAP SALAH ANDAI TINGKAH LAKU ANAK - ANAK DIDIK TIDAK DAPAT DIKAWAL TETAPI TERUS BERUSAHA DEMI KEBAIKAN SEMUA .

DOA DAN TIP MENGAWAL TINGKAH LAKU MURID DALAM KELAS, CUBALAH...

Rasulullah SAW pernah ditanya,
 Apakah sikap orang islam yang paling baik?

Jawab Baginda “Orang yang menjaga lidahnya daripada menyakiti orang lain”

Baginda ditanya lagi,
 Apakah amalan hati  ( Iman ) yang paling utama?

Jawab Baginda, “Iaitu orang yang sabar dan pemaaf”

Siapakah mukmin yang paling sempurna imannya?

Jawab Baginda: “Mukmin yang paling baik akhlaknya”

Hadamkanlah hadith ini dan praktik di hadapan murid. Sunnah yang di amalkan memiliki keistimewaan yang kita sendiripun tak sangka.

Perkara yang pertama saya beritahu murid apabila memulakan sesi pengajaran ialah hadith di atas. Yakin dan percayalah mereka boleh jadi baik dan boleh  mengawal tingkah laku dengan sebab perbuatan itu Allah dan Rasulullah SAW suka.

Langkah seterusnya ialah:

1.   Volum Suara

Saya tak nafikan ramai cikgu mempunyai peti suara yang istimewa, kadang-kadang tak perlu pembesar suarapun untuk memberi arahan dalam dewan perhimpunan. Sebab hari-hari diasah menggunakan nada yang tinggi, akhirnya menjadi kebiasaan. Tapi yakinlah suara yang sederhana lebih menyerap dalam hati murid. Cakap dengan suara yang kuat itu memenatkan jadi biasakan diri dengan nada suara yang sederhana kerana itulah sunnah Nabi.  Tugas guru ialah menyampaikan ilmu.  Menyampaikan adalah sinonim dengan bil hikmah. Didik hati untuk sentiasa berada dalam keadaan tenang dan terkawal.

1.  Jentik hati

2.  Cikgu yang bacakan doa