Sekolah Menengah Agama Pulau Tawar

27050 Jerantut, Pahang

SEJARAH SEKOLAH

1950                       Bermula sebagai sekolah pondok di Kg Masjid di tepi Sg Pahang. Ia diasaskan                                              oleh Hj Daud bin Imam Awang dengan 20 orang pelajar.

1958                       Dinaiktaraf menjadi sekolah agama rakyat dan dinamakan Madrasah al-
                               Daudiah.

1960                       Bangunan baru sekolah dibina.

1962                       Bangunan tambahan didirikan.

1968                       Diambilalih oleh kerajaan negeri Pahang (1 April 1968)
                               Nama sekolah ditukar kepada Sekolah Menengah Agama Pulau Tawar

1969                       Bangunan baru sekolah di Kg Perian siap dibina.

1971                       SMA Pulau Tawar beroperasi di bangunan baru di Kg Perian.

1972                       Asrama pelajar perempuan siap dibina.

1973                       Bangunan-bangunan baru dibina.

1974                       Dirasmikan oleh Perdana Menteri, YAB Tun Abd Razak Husin (28 Mac 1974)

1980                       Asrama pelajar lelaki dibina.

2016                       Mempunyai 48 orang guru dan 461 orang pelajar.

MISI DAN VISI

MISI

Melahirkan modal insan yang berilmu, beriman, beramal, berdaya saing serta cemerlang                                         dunia akhirat berpandukan al-Quran dan as-Sunnah.

smajpt tonggak keunggulan jati diri sekolah agama negeri Pahang