BAHAYA KANCING GIGI ! !

BILIK KESIHATAN SMA AL –ATTAS PEKAN , 2 FEB 2017 – Kancing gigi atau juga dikenali sebagai tetanus, mempunyai tanda-tanda seperti kekejangan otot yang menyakitkan &  merupakan keadaan perubatan berciri-ciri oleh pengucupan berpanjangan fiber otot kerangka. Simptom utama disebabkan oleh tetanospasmin, neurotoksin yang dihasilkan oleh Bakterium anearobik obligate Gram-positif Clostridium tetani. Jangkitan biasanya berlaku melalui jangkitan luka dan sering kali membabitkan cedera luka atau tusukan dalam. Ketika jangkitan berlaku, kekejangan otot berlaku pada rahang (dikenali dengan nama "kancing gigi") dan di tempat lain pada badan.
      Jangkitan tersebut dapat  dielak melalui pelalian yang betul dan prophylaxis selepas dedahan.  Kancing gigi merupakan sejenis penyakit berbahaya yang boleh membawa maut dan menjadi punca utama kematian ,oleh hal demikian bagi mencegah daripada berlarutan satu suntikan  diberikan kepada semua pelajar tingkatan 3 pada hari semalam .

Tag: # SUNTIKAN KANCING GIGI